Здравейте приятели!

Обещахме да Ви информираме за най-честите заболявания и травми в ортопедията и травматологията – продължаваме. Днес избрахме да Ви запознаем с една от най-често срещаните травми при децата, а именно – pronatio dolorosa  или сублуксация на главата на лъчевата кост .

Какво представлява pronatio dolorosa?

Pronatio dolorosa или в превод болезнена пронация е най-често срещаната травма при децата и представлява сублуксация на главата на лъчевата кост. При този вид травма се получава  разтягане на ставната капсула, а ставните повърхности са разместени. В резултат на това се появява и основния симптом – болката. Под действие на силата, която води до разтягане на ставната капсула и до разместване на ставните повърхности, детето се разплаква и дори може да извика от болка.

Какви са белезите, по които да разпознаем болезнената пронация?

Движенията в ставата са блокирани – всеки опит да движи ръката си води до болка.

Това е причината детето да държи ръката си в характерна за травмата позиция – леко свита и до тялото, може дори да я държи с другата ръка.

Как се получава?

Болезнената пронация се получава най-често, когато възрастен води детето за ръка и го дръпне рязко опитвайки се да го предпази от падане или някаква друга опасност.

Как се поставя диагноза Pronatio dolorosa?

Вашият ортопед ще снеме обстойна анамнеза за самата травма – в нея винаги присъства въздействие върху горния крайник на детето. След това ще извърши оглед и палпация на засегнатия крайник. При липса на точна и ясна анамнеза и с цел да се изключи фрактура на ръката може да назначи Рентгенография. На базата на огледа – характерната за състоянието позиция на ръката, невъзможността за движение на ръката и снетата анамнеза за приложено действие върху същия крайник, той ще постави диагнозата Болезнена пронация.

Как се лекува?

Лекар Ортопед ще извърши репозиция (наместване) на ставата. По негова преценка може да бъде поставена гипсова имобилизация на ръката с цел предотвратяване на повторна луксация.

Резултатът от наместването е налице веднага. Важно е детето да бъде изведено, за да се успокои. В началото него просто го е страх да движи ръката, защото очаква да се появи болка. Когато се разсее и забрави ще видите как свободно и без никаква болка извършва всякакви движения в същия крайник.

Как да предпазим детето си от такава травма?

Скъпи Родители бъдете особено внимателни, когато водите детето си за ръка. Опитвайте се да предвидите евентуални опасности, за да избегнете прилагането на внезапни и резки движения върху ръчичките на децата.

В опитите си да предпазим и защитим най-невинните и най-важните за нас хора често допускаме тази грешка. Ако Вие се сблъскате с такъв проблем винаги може да се обърнете за помощ към нас.

Дано сме Ви били полезни!