Какво представлява Unguis incarnates?

Онихокриптозата, наричана още unguis incarnates, unguis aduncus или просто врастнал нокът е състояние, което засяга предимно млади хора, но се среща при 5-10% от хората над 65 годишна възраст. Състоянието се развива, когато върхът на нокътя прониква в нокътната бразда, предизвиквайки зачервяване, подуване и вторична инфекция. Най-често се развива на палеца на крака, но в редки случаи може да се наблюдава и на други пръсти. На този етап състоянието може да бъде изключително болезнено.

Каква е етиологията и кои са рисковите фактори?

Изненадващо малко проучвания са проведени за изясняване на факторите свързани с развитето на Unguis incarnates, така че голяма част от познанията ни за това състояние се базират на клинични набюдения. Като фактори свързани с развитието му се смятат неудобните обувки, неправилното изрязване на ноктите, генетична предразположеност, гъбични инфекции, травма на нокътя.

Какви са симптомите и развитието на Unguis incarnates?

Диагнозата се поставя въз основа на класическите признаци и симптоми – зачервяване, подуване и силна болка в областта на пръста. Състоянието може да се класифицира в три прогресивни стадия:1. В първият стадии се появява зачервяване, подуване и болка при директен натиск върху пръста и при ходене.2. Във вторият стадии е налице инфекция и болка дори при леко докосване на пръста, движенията са болезнени и затруднени.3. В третият стадии хипергранулационна тъкан покрива ръба на нокътната плочка.

Какви са методите на лечение?

Най-добри резултати се наблюдават приоперативното лечение на онихокриптозата.Описани са над 75 оперативни техники. От тях най-често прилаганата и с доказана ефективностпри проследяване на клиничните случаи е техниката на Winograd. Самата процедура представлява изрязване на медиалната или дисталната нокътна бразда и съседната нокътна плочка и нокътната матрица до дълбочина на проксималната фаланга. Вклинената тъкан заедно с остатъчната нокътна матрица се отстраняват с помощта на кюрета и се поставя шев.